Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος

Αποφασίσαμε να πάμε μια βόλτα γύρω από το σχολείο για να βρούμε τις οδούς που το περικλείουν και να βρούμε πληροφορίες για το πώς πήραν το όνομά τους. Εμάς μας έτυχε ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος ΙΑ'. Ορίστε οι πληροφορίες του.
Ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος ΙΑ' ήταν γιος του αυτοκράτορα Μανουήλ Β' και της Ελένης Δραγάση.Είχε δύο αδέρφια: τον Θωμά και τον Θεόδωρο. Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Ή Παλαιολόγου έγινε αυτοκράτορας στον Μυστρά.Όταν ο Κωνσταντίνος πήγε στην Κωνσταντινούπολη,οι τούρκοι την είχαν περικυκλώσει.Στις 28 Μαΐου ο Μωάμεθ αποφάσισε τη γενική και τελική επίθεση εναντίον της πόλης.Οι εκκλήσεις του Κωνσταντίνου προς την Δύση για ενισχύσεις αντιμετωπίζονταν με περίεργη αδιαφορία.Ο Πελοποννήσιος καρδινάλιος και προηγουμένως μητροπολίτης Ρωσίας Ισίδωρος,που έφθασε στην Κωνσταντινούπολη με ελάχιστες δυνάμεις,δεν  μπορούσε να προσφέρει ελπίδες.Οι 3000 περίπου βυζαντινοί και 2000 περίπου ξένοι,από τους οποίους οι 700 περίπου Γενουάτες με αρχηγό τον Ιουνστινιάνη,ήταν πολύ λίγοι για να αποκρούσουν τις επιθέσεις του Μωάμεθ.
Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ υπήρξε ο τελευταίος αυτοκράτορας τού Βυζαντίου ο οποίος με το φρόνημα και την αυτοθυσία, σημάδεψε χαρακτηριστικά το γεγονός τής πτώσης.Ο αυλικός του,Γεώργιος Φραντζής,διηγείται με απλότητα τον θάνατο του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα
     
         
        
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου