Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η Φωτεινή Ψύλλου παίρνει συνέντευξη από τη μητέρα της



ΕΡΩΤΗΣΗ: Μαμά πως ήταν η καθημερινή ζωή και η επαγγελματική ζωή στην Σύμη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η καθημερινή και η επαγγελματική ζωή των Σαμιακών ήταν ως εξής: ναυτικοί στα καράβια, ενώ πολλοί ήταν σφουγγαράδες. Έφευγαν από τα σπίτια για παρά πολύ καιρό, για μήνες ολόκληρους. Οι γυναίκες πρόσεχαν τα παιδιά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτοί οι άνθρωποι τι συνήθειες είχαν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Συνήθιζαν και  πήγαιναν την Κυριακή στην εκκλησία και μετά στο καφενείο. Μόνο οι άνδρες. Οι γυναίκες πήγαιναν στα σπίτι με τα παιδιά. Τα παιδιά παίζανε και οι γυναίκες μαγείρευαν το Κυριακάτικο φαγητό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι  τους άρεσε στο νησί και τι όχι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τους άρεσε να βλέπουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα, και δεν  τους άρεσε που φεύγανε και άφηναν τα παιδιά και τις γυναίκες τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θυμούνται οι παλιότεροι από τα παλιά και τι έχει αλλάξει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: θυμούνται που πήγαιναν με τα γαϊδούρια και μερικές φορές με τα πόδια. Τώρα αντί για γαϊδούρια έχουν αυτοκίνητα ή μηχανάκια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ



- Τι κάνατε στην καθημερινή σας ζωή όταν ήσασταν μικρή και όταν μεγαλώσατε;
- Όταν ήμουν μικρή πήγαινα σχολείο. Όταν το τελείωσα βοηθούσα την μητέρα μου και τον πατέρα μου στο σπίτι και στο χωράφι.
- Τι συνήθειες είχαν οι άνθρωποι στο χωριό;
- Κυρίως ασχολιόντουσαν με τα γεωργικά.
- Πώς περνούσατε τον ελεύθερο χρόνο σας;
- Εδώ, στο χωριό κεντούσαμε και το βράδυ φτιάχναμε το φαγητό μας για την άλλη μέρα.
- Τι σας αρέσει στο χωριό και τι όχι;
- Τα γλένια, οι γάμοι και τα έθιμα του χωριού μας, μου αρέσουν πολύ. Βέβαια δεν υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει.
- Θα θέλατε να αλλάξετε κάτι στο χωριό?
- Δεν θα ήθελα να αλλάξω κάτι.
- Τι θυμάστε από παλιά και τί έχει αλλάξει σήμερα;
- Από παλιά θυμάμαι τις καλές στιγμές και τις κακές στιγμές. Επίσης έχουν αλλάξει πολλά. Όταν ήμουν μικρή δεν είχαμε μέσα συγκοινωνίας ούτε πολλά σχολεία. Τώρα έχει περισσότερες ανέσεις απ’ ότι παλιότερα.

Κόμικς

Οι μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας δημιούργησαν τα δικά τους κόμικς, κάποια από τα οποία περιέχονται στην παρακάτω παρουσίαση:



Αστυνομικος


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

Ο αστυνομικός είναι μια δύσκολη δουλεία. Πρέπει να εκπαιδευτεί, να έχει αντοχή, υπομονή και θέληση. Χρειάζεται να θυσιάσει αρκετά από την προσωπική του ζωή, αφού το ωράριο δεν είναι σταθερό.
Ο ρόλος του είναι να προφυλάσσει τους πολίτες και να φροντίζει για την σωστή εφαρμογή των νόμων. Όμως πρέπει να προστατεύει τον ίδιο του τον εαυτό, αλλιώς δεν μπορεί να προστατέψει τον πολίτη.
Δυστυχώς, είναι ένα επάγγελμα αρκετά επικίνδυνο, αφού μπορεί να τραυματιστεί από κάποια σφαίρα ή με στιλέτο. Επίσης, ο αστυνομικός δεν έχει την άδεια να πυροβολήσει  αυτόν που κυνηγάει.



                                               

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Κομμώτρια



Για να γίνεις κομμώτρια χρειάζεται να πας σε τεχνικό λύκειο η σε ιδιωτική σχολή. Η σχολή κρατάει δυο χρόνια.
Μετά πας για πρακτική σε κομμωτήριο για να μάθεις πολύ καλά το επάγγελμα. Στο επάγγελμα εξασκείσαι στο ανδρικό και στο γυναικείο κούρεμα. Πρέπει να μάθεις τα χρώματα στη βαφή. Είναι ένα επάγγελμα ευχάριστο διότι μιλάς με πολλούς ανθρώπους.



Κτηνίατρος



Για να γίνεις κτηνίατρος πρέπει να αγαπάς τα ζώα. Η δουλειά αυτή είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να σπουδάσεις ιατρική, χειρουργική, φαρμακευτική και τέλος για να δεις πώς γίνεται η δουλειά πρέπει να γίνεις βοηθός κτηνιάτρου.
Επίσης πρέπει να κάνεις αυτοκριτική. Τι εννοώ με αυτό: αν κάτι πάει στραβά στην εγχείριση πρέπει να πεις με καλό τρόπο στον ιδιοκτήτη τι έγινε. Πρέπει να μην κάνεις λάθη, γιατί ο άλλος θα στενοχωρηθεί και μετά μπορεί να χάσεις την δουλειά σου επειδή μπορεί να σου κάνει μήνυση. Αυτή η δουλειά αξίζει γιατί σώζεις πολλές ζωές.



To επάγγελμα του ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ



Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των έντεκα παικτών με μία μπάλα. Οι ομάδες έχουν 11 ποδοσφαιριστές και το παιχνίδι διαρκεί 90 λεπτά. Το πρώτο παιχνίδι παίχτηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Αγγλία. Τ ο παιχνίδι παίζεται σε ένα ορθογώνιο γήπεδο με φυσικό ή πράσινο χόρτο, με δύο τέρματα στο μέσο κάθε μιας από τις μικρές πλευρές του γηπέδου. Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι παίκτες να οδηγήσουν τη μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, δηλαδή να επιτύχουν (σκοράρουν)γκολ. Οι τερματοφύλακες είναι οι μόνοι παίκτες που επιτρέπεται να ακουμπήσουν τη μπάλα με τα χέρια (εκτός και αν η μπάλα βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, οπότε οι παίκτες πρέπει να επανεκκινήσουν το παιχνίδι με πλάγιο άουτ, ρίχνοντας τη μπάλα με τα χέρια). Οι υπόλοιποι παίκτες χρησιμοποιούν κυρίως τα πόδια τους για να κλωτσήσουν τη μπάλα, αλλά και τον κορμό ή το κεφάλι τους. Η ομάδα που θα επιτύχει τα περισσότερα γκολ ως το τέλος του παιχνιδιού, κερδίζει. Εάν οι δύο ομάδες πετύχουν τον ίδιο αριθμό γκολ, τότε το παιχνίδι τελειώνει με ισοπαλία ή το παιχνίδι οδηγείται στην παράταση ή και στα πέναλτι, ανάλογα με τη μορφή της διοργάνωσης. Οι Κανονισμοί του Παιχνιδιού είχαν αρχικά κωδικοποιηθεί στην Αγγλία. Το ποδόσφαιρο διοικείται διεθνώς από τη ΦΙΦΑ η οποία διεξάγει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, κάθε τέσσερα χρόνια.